Teorije web Dizajna: Index

Rekli su o meni


User Centered Manifesto

Tekstovi


Blogovi koje posjećujem


Linkovi


Kontakt

Ako imate kakvih pitanja vezanih za tematiku kojom se bavim ovdje ili ako me pak želite zaposliti kao web developera, slobodni ste da me kontaktirate na e-mail adresu: zoka[kod/at/na]banjaluka.com

Unaprijed vam se zahvaljujem na svim poslanim primjedbama, prijedlozima itd.

12.01.2005.

Spomenar

Jutros pičim po Internetu i, ne znam kako, ali naišao sam na Spomenar - srbijanski blog alat.
Ne znam odakle da počnem. Dizajn je krš. Ko je još vidio pisati bijelim slovima po prljavo bijeloj pozadini, CSS im je malo poremećen, itd. ali sve je to shvatljivo pošto sve to održava (kako piše na sajtu) jedan čovjek. Ono što me je zainteresovalo je obilje opcija prilikom pisanja postova. Imate mogućnost kreiranja kategorija postova u okviru svog bloga. Ima WYSIWYG editor za pisanje postova itd. Templatei su skroz bezveze (ovdje su mnogo bolji), a nisam našao mogućnost mijenjanja samog HTML koda.
Iskoristiću priliku da predložim adminima blogger.ba da dodaju te opcije na ovaj blog alat jer mislim da bi to uljepšalo pisanje.
Ako neko od njih pročita ovo, molim ga da komentariše.

12.01.2005.

Nemojte „kliknuti ovdje“: pisanje tekstualnih linkova

Linkovi moraju biti pisani sa pažnjom. Da bi bili korisni, pristupačni i da pomognu pri indexiranju, tekstualni linkovi moraju razumljivo ukazivati na odredište linka. „Kliknite ovdje“ ne daje nikakve indikacije o sadržaju stranice na koju link vodi.

„Kliknite ovdje“ nikome ne govori kakva je to stranica
Nemojte koristi „kliknite ovdje“ kao tekstualne linkove jer svima otežavate da koriste vaše stranice. Napišite „kliknite ovdje“ tako da svi skontaju gdje taj link vodi.

Primjer
Ak' ste ljubitelj automobila, kliknite ovdje za listu sajtova ljubitelja automobila – LOŠE
Ak' ste ljubitelj automobila, pogledajte moju listu sajtova o automobilima - DOBRO

„Kliknite ovdje“ i skeniranje sadržaja
Ljudi na Internetu ne čitaju tekstove. Oni ih skeniraju. Više je razloga za ovo:
- jer su zauzeti
- hoće da nađu željenu informaciju i odu
- mnogo se sadržaja na Internetu takmiči za njihovu pažnju
- mnogo je teže čitati sa monitora

Linkani tekst odudara od ostatka teksta za vrijeme vizuelnog skeniranja stranice uz uslov da se linkovi razlikuju po boji i da su podvučeni (kao svi normalni linkovi)

Korištenje dobrih tekstualnih linkova, a ne „kliknite ovdje“, olakšava korisnicima da brže nađu linkove na vašim stranicama koji ih zanimaju.

„Kliknite ovdje“ i web pristupačnost
Mnogi slijepi korisnici ili oni sa oštećenim/slabim vidom, koriste programe kao što su JAWS ili Window Eyes za čitanje sadržaja monitora. Kao što oni sa normalnim vidom skeniraju neki sajt, tako i oni sa oštećenim vidom mogu skenirati stranicu za listu linkova na njoj (slika ispod). Neki mogu i tabom da skeniraju sajt za linkoveKada korisnici sa oštećenim vidom skeniraju stranicu sa nekim od programa za to, linkovi koji se dobiju su predstavljeni izvan konteksta. Nema popratnog teksta pomoću kojeg se određuje o čemu je link ili gdje vodi. Zato linkovi koji se sami ne objašnjavaju, kao npr. „kliknite ovdje“, su veoma teški, ako ne i nemogući, za iskoristiti.

„Kliknite ovdje“ i pretraživači
Neki veći pretraživači koriste vaše linkove za bolje indeksiranje vašeg sajta. Koristeći „kliknite ovdje“ linkove možete oslabiti indeksiranje sajta i samim tim loš rang kod pretraživača.

Sadržaj © 2003 Zlokapa zoran. Powered by blogger.ba | 48832 | RSS