Teorije web Dizajna: Index

Rekli su o meni


User Centered Manifesto

Tekstovi


Blogovi koje posjećujem


Linkovi


Kontakt

Ako imate kakvih pitanja vezanih za tematiku kojom se bavim ovdje ili ako me pak želite zaposliti kao web developera, slobodni ste da me kontaktirate na e-mail adresu: zoka[kod/at/na]banjaluka.com

Unaprijed vam se zahvaljujem na svim poslanim primjedbama, prijedlozima itd.

20.11.2005.

Primjer analize statistika posjećenosti web sajta

Nešto blejim po statistikama posjećenosti ovog bloga pa reko' da napišem nešto konkretnije na tu temu.

Za one koji nisu čitali moj prošli post o ovome, bilo bi kul kad bi ga sada pročitali. Svojevrsni intro: Ovisnost o statistikama posjećenosti web sajta

E'o odmah u glavu. Primjetio sam da imam, u prosjeku, desetak redovnih čitalaca (returnin visitors). Kad odbijem sebe i još jednog koji sigurno dolazi, dobijem "publiku". Fala publici.

Pola korisnika dolazi sa blogger.ba i/ili sarajevo-x.com (kad napišem novi post jel') i sa blogova sa kojima sam linkan, a druga polovina dolazi sa Googla.
E sad, ovi što dolaze sa gugla, dolaze jer su tražili stvari tipa: "kako praviti web stranice", "web stranice tutor", "web dizajn" itd. Ima jedan koji je došao tražeći "koristenje front page" (?!).
Problem je u tome što ja ne pišem puno (ne pišem) o konkretnom web dizajnu tipa "kako ovo u CSS-u" ili "kako ono u HTML i Dreamweaveru" i tu izgubim dosta korisnika. To ću riješiti tako što ću krenuti pisati o tome... uskoro.

Dalje, 50% posjetilaca se zadržava manje od 5 sekundi na blogu, a druga polovina su oni koji se zadrže više od 30 sekundi. Mislim da prvih 50% otpada na one koji: 1) dolaze (ne)redovno na blog i ako vide da nema ništa novo, odu i 2) su se zajebali i došli slučajno/u prolazu itd. One prve gubim jer pišem (ne)redovno i to ću riješiti svakodnevnim pisanjem... valjda.

45% posjetilaca koristi neku od verzija Firefoxa. 37% koristi MSIE6.0. I zanimljivo je da 18% posjetilaca koristi neku verziju Opere. Ludnica! Tu nema problema, jer mi se blog ispravno prikazuje u (skoro) svim korištenijim browserima.

Spomenuo bih još odakle dolazite. 45% dolazi is BeiHa. Iznenađeni? Oko 20% dolazi iz Hrvatske i SiCG i ostalih 35% otpada na naše ljude u inostranstvu (Švedska, SAD, Austria, Njemačka itd.).

To bi, od prilike, bilo to. Sada mi vi, publiko moja vjerna (vas obatrojica), recite koliko sam fulio?

Sadržaj © 2003 Zlokapa zoran. Powered by blogger.ba | 48831 | RSS